Kolik vlastne stoji provoz complu?

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Pravidla fóra
Uživatelský avatar
pcman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 123
Registrován: čtv srp 17, 2006 7:57 am

tmp

Příspěvekod pcman » stř zář 06, 2006 6:37 pm

[quote="azor666"][quote="asistent"]Zažil jsem už dva režimy, ale pořád nemůžu uvěřit, že někdo dělá něco zadarmo! :shock:

To už neplatí, že ani kuře zadarmo nehrabe ? Asi budu muset přehodnotit svůj negativní postoj k lidstvu :roll: [/quote]
Zadarmo to sice skutečně je, ale ono to také člověka nic moc nestojí. Naintalování klienta trvá pár minut pokud se to někde nezasekne (většinou mezi židlí a klávesnicí). Energii navíc to sice nějakou sežere, ale když ráno jedu do práce/školy autem, protože jsem líný jít na bus, tak spotřebuji víc energie než můj PC za měsíc (ať s boinc nebo bez).[/quote]


Kdyz uz jsme u te spotreby, jak moc se muze projevit cca. 15 hod/den beh boinc na uctu

za elektrinu?



P M 1,73 GHz.



Diky



[i]//p5esunuto z treadu [http://www.boinc.cz/forum/viewtopic.php?t=1704]K čemu všemu jsou KREDITY ?[/url]- azor666//[/i]
[url=http://www.boincstats.com/signature/user_bam17761.png]Moje statistika[/url]

Uživatelský avatar
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Příspěvky: 985
Registrován: stř led 18, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha 20 let
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod azor666 » stř zář 06, 2006 6:47 pm

[quote="pcman"]Kdyz uz jsme u te spotreby, jak moc se muze projevit cca. 15 hod/den beh boinc na uctu

za elektrinu?

P M 1,73 GHz.

Diky[/quote]

NTB s PM 1.7 muze delat BOINC max 10W rozdil oproti 0 využití (což v praxi nikdy není) (skus Notebook HW control nebo něco podobného)

to je 0.15 [KWh/den] x 3,30 [kč/ (kw/h)] = 49,5 halíře/den



ale nato tu někde je tread [url=http://www.boinc.cz/forum/viewtopic.php?t=28]kolik vlastně stojí provoz kompu[/url] :wink:

[size=59]edit pridan link[/size]



[i]//přesunuto z treadu [http://www.boinc.cz/forum/viewtopic.php?t=1704]K čemu všemu jsou KREDITY ?[/url]- azor666//[/i]
Naposledy upravil(a) azor666 dne čtv zář 07, 2006 8:06 am, celkem upraveno 1 x.
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.

[url=http://wiki.boinc.cz/index.php]CZ BOINC WIKI[/url]

Uživatelský avatar
pcman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 123
Registrován: čtv srp 17, 2006 7:57 am

Příspěvekod pcman » stř zář 06, 2006 7:37 pm

Tak jsem si sosnul NHC, ale asi jsem slepy, protoze ohledne mereni

vykonu tam nic nevidim. Zkus me kopnout.



[i]//přesunuto z treadu [http://www.boinc.cz/forum/viewtopic.php?t=1704]K čemu všemu jsou KREDITY ?[/url]- azor666//[/i]
[url=http://www.boincstats.com/signature/user_bam17761.png]Moje statistika[/url]

Uživatelský avatar
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Příspěvky: 985
Registrován: stř led 18, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha 20 let
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod azor666 » stř zář 06, 2006 8:15 pm

[img]http://members.chello.cz/bfu/NHC.png[/img]

[size=75]edit Fakt sry za ten bordel nejdrive semito odeslalo 2x pak ani jedddou pak 5x...[/size]



[i]//přesunuto z treadu [http://www.boinc.cz/forum/viewtopic.php?t=1704]K čemu všemu jsou KREDITY ?[/url]- azor666//[/i]
Naposledy upravil(a) azor666 dne čtv zář 07, 2006 8:05 am, celkem upraveno 1 x.
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.

[url=http://wiki.boinc.cz/index.php]CZ BOINC WIKI[/url]

Uživatelský avatar
pcman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 123
Registrován: čtv srp 17, 2006 7:57 am

Příspěvekod pcman » stř zář 06, 2006 8:47 pm

Aha :-) ja jsem porad hledal, kde je mozne to zmerit pri soucasnem pripojeni k el. siti :-D

Diky



[i]//přesunuto z treadu [http://www.boinc.cz/forum/viewtopic.php?t=1704]K čemu všemu jsou KREDITY ?[/url]- azor666//[/i]
[url=http://www.boincstats.com/signature/user_bam17761.png]Moje statistika[/url]

Uživatelský avatar
pcman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 123
Registrován: čtv srp 17, 2006 7:57 am

Příspěvekod pcman » stř zář 06, 2006 9:00 pm

Tak jsem zjistil, ze rozdil cini cca. 17W. Pri BOINC 28W, pri nulove zatezi 11W.



[i]//přesunuto z treadu [http://www.boinc.cz/forum/viewtopic.php?t=1704]K čemu všemu jsou KREDITY ?[/url]- azor666//[/i]
[url=http://www.boincstats.com/signature/user_bam17761.png]Moje statistika[/url]

Uživatelský avatar
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Příspěvky: 985
Registrován: stř led 18, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha 20 let
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod azor666 » stř zář 06, 2006 9:24 pm

Ono těch 17W není uplně presné. Problém je v technologii speedstep CPU se pokud není při zátěži potaktuje a srovnávar spotřebu při 1,7Gz pri plne zatezi a pri treba 500 MHz bez zateze neni uplne korektni. :lol:

PS: tet se rečí opačný probblém [url=http://www.boinc.cz/forum/viewtopic.php?t=1709&highlight=]zde[/url]



[i]//přesunuto z treadu [http://www.boinc.cz/forum/viewtopic.php?t=1704]K čemu všemu jsou KREDITY ?[/url]- azor666//[/i]
Naposledy upravil(a) azor666 dne pon črc 16, 2007 11:00 pm, celkem upraveno 1 x.
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.

[url=http://wiki.boinc.cz/index.php]CZ BOINC WIKI[/url]

Uživatelský avatar
Hadra
Nováček
Příspěvky: 44
Registrován: stř lis 29, 2006 3:43 pm
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Hadra » pon črc 16, 2007 3:55 pm

Poprosil bych znalejší o zhodnocení, či vyvedení z omylu: Bude mi stačit 350W zdroj fortron activ pfc?

Sestava - utáhne mi QuadCore105W? Což je o nějakých 35W nahoru k sestavě dodeť... počítám že deska GB DS4 - 50W, disk 160Gb WD - 10W, Ram 2x1Gb 10W, DVD RW - 10W, Grafika X1650Pro - 100W - i s rezervou jsem na nejakých 300W - což jsem četl, že spotřeba pro tento zdroj kolem 250-300W je ideální. Bude stačit zdroj? Díky moc. Dan
Poselství DNA? "Migrujte z mateřské planety" T. Leary

Uživatelský avatar
dejvidek
Administrator
Administrator
Příspěvky: 2254
Registrován: pát srp 27, 2004 12:24 pm
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dejvidek » pon črc 16, 2007 8:20 pm

2Hadra: Řekl bych, že to stačit nebude. To čtyřjádro bude při zátěži pěkně papat stejně tak ostatní komponenty. Já mám 350W zdroj a na Athlona X2 4000+, 1GB RAM, 500GB + 120GB disk a integrovanou grafiku to stačí. Stačilo to i na Radeona X800, ale u tebe bych volil 400W zdroj.

Pokud to budeš upovat přs net, tak vem nejdřív 350W zdroj a zoušej to, do 14 dnů ho můžeš vrátit - resp. vyměnit za 400W. I při osobním nákupu by se dalo snad dohodnout.

dejv

Uživatelský avatar
azor666
Moderátor II
Moderátor II
Příspěvky: 985
Registrován: stř led 18, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha 20 let
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod azor666 » pon črc 16, 2007 11:06 pm

2Dejvidek, Hadra: Rek bych, ze to utahne. Foltrony jsopomerne solidni ale i tak to bude trochu na hrane. Pri OC+BOINC by to padal urcite.

Jestli uz ten zdroj mas, tah ho vyzkousej, jestli kupujes novej tak rovnou 400, nebo to co psal dejv.
Správu původního CNT si přivlasnil forest a podniká s ním na své soukromé doméně jinde.

[url=http://wiki.boinc.cz/index.php]CZ BOINC WIKI[/url]

Uživatelský avatar
Hadra
Nováček
Příspěvky: 44
Registrován: stř lis 29, 2006 3:43 pm
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Hadra » úte črc 17, 2007 1:12 pm

Díky za odpovědi :-). Jen jsem se utvrdil, nemám možnost změřit spotřebu sestavy přesněji a zbytečné kompromisy v řádu 100korun se mnohdy nevyplácí... Ale s koupí asi počkám až do dalších podzimních slev, pokud vůbec - vyspal jsem se a už jsem klidnější :lol: . AMD uvádí cpu kolem 2GHz a spotřebou 45W... no doufám, že až kluci na grafikách ukojí techlogická KWatová ega, vývoj se bude ubírat podobným směrem jako u cpu, nebo k přijatelné integraci. Comp potřebuju ke studiu + multimédia a net, ale občas se objeví onen pocit z dětství neco "zapařit" :-), ale momentálně mi to za ty W nestojí (x1650pro je v poho, ale už minulost high gamingu) - nakonec skončím u úsporného chipsetu s integr. grafikou, LW cpu a nonstop boinc :D . Mějte se dobře...
Poselství DNA? "Migrujte z mateřské planety" T. Leary

Conan.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 183
Registrován: čtv úno 17, 2005 3:02 am

Příspěvekod Conan. » úte pro 04, 2007 9:31 pm

Ahoj vsem setrilkum ,

Tak jsem dnes meril spotrebu podle otacejiciho kolecka v hodinach. Ale abych rekl pravdu, o moc moudrejsi nejsem :roll:

I kdyz by prakticky nemel byt zadny spotrebic v chodu, tak se kolecko otacelo. Po konci mereni s Pc jsem chtel zmerit ten ubytek bez spotrebicu, ale to by bylo cekani odhadem pul hodiny nez se otoci dokolecka. Cili maly odber tam je, ale vubec netusim jaky to dela spotrebic? Je mozne, ze si spotrebice berou elektrinu i kdyz nejsou zapnute? Napr radio, apod?

Zkusim promerit jindy.



Jinak k vysledkum a propoctum. Jsem zklaman :cry: Pokud to mam dobre propocitane, bere Pc o cca 50 w vic, nez jsem doufal.



Moje sestava a odhadnuty odber:



Cpu Core Duo T 2250 1733Mhz@ 0,950v -

15w ( max 20 w ) ?

Mb Aopen i975XA YDG -

20 W ( max 30 w ) ?

DDR 2x512 mb DDR 2 - @ DDR 333

10 w ( max 15 w ) ?

VGa Ati X600 pro @ 500/540

20w ( max 35w ) ?

3x Hdd

30w ?

3x 80 mm vetracek @5v - +1x92mm

5w ?

Pci lan karta

5w?

Zapnute repracky Creative 5,1 inspire

5 W ?

Zapnuty Ap link

3 w ?

Idle 113w ? Load ? 148 w ?





Jak jsem merilo: 3x sledovani otaceni kolecka a presne spocitana doba protnuti oznaceneho mista pro ruzne zateze cpu + 1 overovani. Celkem 4x mereni = z toho prumer.

Zaklad otaceni je napsano na hodinach : 1 kwh = 120r ( predpokladam 120 r = 120 otacek kolecka.



Vypocet dal :

Napr: Prumerna doba otoceni - 2min na 1 otacku , 1 hod = 30 otoceni, r 120/30 = 4 > 1000w /4 = 250wh. Snad to je dobre?



A tady jsou uz prepocitane vysledky odberu :



1. 1733Mhz @ 0,950v, X 600 @200/200, Idle + zapnuty Ap link + internet + monitor = 160 w



2. 1733Mhz @0,950v, X600 @500/540 , Load = 3d Mark 2001 looping + Ap link+ internet + monitor = 218 w ?



3. 1733Mhz @ 0,950v X600 @200/200 , Idle + zapnuty Ap link + internet (monitor off) = 122 w



4. 1733Mhz @0,950V X600 @200/200 , Load cpu Orthos 2x core + Aplink + internet + Monitor = 207 w



5. Monitor - z odectu spotreb Jas, contrast = 60 % = 40 w



Tak bud mi tam koliduje jeste nejaky spotrebic, nebo spatne pocitam, nebo muj pc zere elektrinu jak travu.

Jak koukam v Idle jsem se docela trefil i kdyz jsem stejne par w pridal, v loadu jsem mimo 70 w .

Co vy na to ?

Bijek
Nováček
Příspěvky: 46
Registrován: ned bře 20, 2005 7:18 pm
Bydliště: Kravaře u Hlučína

Příspěvekod Bijek » úte pro 04, 2007 10:06 pm

Připočti si ještě 20% ztrátu na zdroji.

Měření přes centrální hodiny nebude moc přesné. Musel bys odpojit veškeré spotřebiče ze zásuvky. Např. rádio, i když nemá dálkové ovládání se zapíná až za trafem, atd. Zkusil bych nějaký zásuvkový elektroměr. Cena cca 500 Kč.

wampa
Nováček
Příspěvky: 23
Registrován: pon pro 05, 2005 11:34 am

Příspěvekod wampa » úte pro 04, 2007 10:14 pm

Protoze jsem vlastnikem zdroje Thermaltake, ktery ma predni panel, ktery dle vyrobce ukazuje spotrebu, tak pridat take trochu do mlyna.



Mam nejake pentium D 3.2 (vice si nejak nepamatuji)

2gb DDR2

GF 6600

2 disky

jeden vetrak (krome zdroje)

USB mys a klavesnici.

samostatne napajene vodni chlazeni grafiky a procesoru



Pri zatezi ukazuje panel spotrebu 130W pri idle 84W



Otazkou je na kolik je to presne.

Conan.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 183
Registrován: čtv úno 17, 2005 3:02 am

Příspěvekod Conan. » úte pro 04, 2007 11:54 pm

Bijek: vetsinu spotrebicu jsem vytahl ze zasuvky. Ale napr. bojler nevytahnes. Ten by se snad mel zapinat jen v nocni hodine.

Ale nejake radio, kazetak zustaly v siti. Zkusim vsechny spotrebice totalne vytahnout ze zasuvek pripadne, vypnout jeste jistice krome zasuvky v pc :-)

S tim mericem to nebude tak lehke. Za 500,- ho jiste koupis, ale kdo vi jak presne bude merit. A davat za merak 3-5 tisic kdyz ho potrebujes jednou za mesic se mi zda dost.


Zpět na „Ostatní diskuse mimo mísu“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů