Kolik vlastne stoji provoz complu?

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Pravidla fóra
Uživatelský avatar
TheBurn
Začatečník
Začatečník
Příspěvky: 98
Registrován: sob zář 04, 2004 10:39 am
Bydliště: Nova Ves v Horach
Kontaktovat uživatele:

Kolik vlastne stoji provoz complu?

Příspěvekod TheBurn » stř zář 15, 2004 10:56 pm

Nepocital tady nekdo kolik vlastne stoji provoz complu bez monitoru 24hodin denne a kkolik asi tak monitor? :o]....jenom by me to tak zajimalo kolik vlastne platim za ten compl co bezi nonstop a pocita, pocita, pocita :]]]].......nekdo mi kdysi rikal ze cca 35kc na 24hodin, ale uz je to dyl :]]]
[img]http://boinc.mundayweb.com/one/stats.php/userID:200/trans:off/.png[/img]

Uživatelský avatar
forest
Příspěvky: 2573
Registrován: pát srp 27, 2004 12:50 pm
Bydliště: Újezd u Brna 31 let
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod forest » čtv zář 16, 2004 9:00 am

Doporučuji tyto 2 články:

http://www.svethardware.cz/art_doc-DDB6C19B92C9D950C1256E8400450C8D.html



http://www.itt.cz/index.php?clanek=118



Já osobně jsem měl půjčený měřák na odběr (docela drahej a dobrej) a přišel jsem na to, že mě PC bez monitoru žere 90W (jako silnější žárovka) no a s monitorem 130w



Ale mám vodní chlazení a to je úspornější, než různé větrací turbíny ;-)



Můj PC je zde:

http://hrusice.neco.cz/tpc.htm
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na [url=http://www.czechnationalteam.cz/][b]tuto novou adresu[/b][/url].

Uživatelský avatar
slavko.sk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: čtv zář 16, 2004 2:49 pm
Bydliště: Paralaxa Fi Ha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod slavko.sk » čtv zář 16, 2004 3:15 pm

Na Slovensku to vychadza cca 0,90Sk / hod. za elektriku, zalezi ale od konkretneho odberu PC a monitora.

Co tak takyto [url=http://www.thermaltake.com/xaserCase/shark/sharkmenu.htm]case - linka[/url]?

[img]http://www.thermaltake.com/images/cases/products/shark/silver/va7000swa.jpg[/img]
ALL GLORY TO THE HYPNOTOAD!

[url=http://www.legendarytimes.com/forum]Do You Dare?[/url]

[img]http://boinc.mundayweb.com/one/stats.php/userID:45/trans:off/.png[/img]

Uživatelský avatar
slavko.sk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: čtv zář 16, 2004 2:49 pm
Bydliště: Paralaxa Fi Ha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod slavko.sk » čtv zář 16, 2004 3:16 pm

[quote="forest"]Já osobně jsem měl půjčený měřák na odběr (docela drahej a dobrej) a přišel jsem na to, že mě PC bez monitoru žere 90W (jako silnější žárovka) no a s monitorem 130w[/quote]
Hm, mne len procak berie 80W 8)
ALL GLORY TO THE HYPNOTOAD!

[url=http://www.legendarytimes.com/forum]Do You Dare?[/url]

[img]http://boinc.mundayweb.com/one/stats.php/userID:45/trans:off/.png[/img]

Uživatelský avatar
forest
Příspěvky: 2573
Registrován: pát srp 27, 2004 12:50 pm
Bydliště: Újezd u Brna 31 let
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod forest » pát zář 17, 2004 9:31 am

Nesmíte brát v úvahu max. uvádění odběry, jsou to hodnoty, které jsou sice uváděné, ale všechny komponenty jedou z dlouhodobého hlediska zhruba na 1/4 těchto čísel. Neuvažujte hypoteticky, ale měřte prosím :roll:



0.9SK/hodinu :shock:

Pokud budu mít vypnutý monitor=0,09Kw/h*3,50(běľná cena v domácnosti v České Republice) mě to vychází na 0,315Kč/h, 7,56Kč/den a 226,8Kč/měsíc

Já mám ale doma například 16h denně levný proud za 0,91Kč/Kwh a tak by mě stál provoz asi kolem 100Kč/měsíc :D

Ale doma to mám puštěný jenom při práci.

Počítám Seti hlavně v práci a tak to stejně platí moji chlebodárci :lol:
Toto je původní fórum Czech National Teamu, které se v listopadu 2006 přesunulo na [url=http://www.czechnationalteam.cz/][b]tuto novou adresu[/b][/url].

Uživatelský avatar
slavko.sk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: čtv zář 16, 2004 2:49 pm
Bydliště: Paralaxa Fi Ha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod slavko.sk » pát zář 17, 2004 2:09 pm

[quote="forest"]
0.9SK/hodinu :shock:

Pokud budu mít vypnutý monitor=0,09Kw/h*3,50(běľná cena v domácnosti v České Republice) mě to vychází na 0,315Kč/h, 7,56Kč/den a 226,8Kč/měsíc

Já mám ale doma například 16h denně levný proud za 0,91Kč/Kwh a tak by mě stál provoz asi kolem 100Kč/měsíc :D

Ale doma to mám puštěný jenom při práci.

Počítám Seti hlavně v práci a tak to stejně platí moji chlebodárci :lol:[/quote]


Ja som ale ratal ze ma odber 200W, nezda sa mi ze by cely komp mal 90W odber. Ano, su to maximalne hodnoty ale ten procesor aj bezi na 100% ked rata SETI@home. Pochopitelne cela debata nema zmysel pokial nevieme presne udaje lebo potom sa to moze pohybovat od 0,5Sk/hod az po 1,5Sk/hod.
ALL GLORY TO THE HYPNOTOAD!

[url=http://www.legendarytimes.com/forum]Do You Dare?[/url]

[img]http://boinc.mundayweb.com/one/stats.php/userID:45/trans:off/.png[/img]

Uživatelský avatar
dejvidek
Administrator
Administrator
Příspěvky: 2254
Registrován: pát srp 27, 2004 12:24 pm
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dejvidek » pát zář 17, 2004 3:59 pm

[quote="slavko.sk"][quote="forest"]
0.9SK/hodinu :shock:

Pokud budu mít vypnutý monitor=0,09Kw/h*3,50(běžná cena v domácnosti v České Republice) mě to vychází na 0,315Kč/h, 7,56Kč/den a 226,8Kč/měsíc

Já mám ale doma například 16h denně levný proud za 0,91Kč/Kwh a tak by mě stál provoz asi kolem 100Kč/měsíc :D

Ale doma to mám puštěný jenom při práci.

Počítám Seti hlavně v práci a tak to stejně platí moji chlebodárci :lol:[/quote]


Ja som ale ratal ze ma odber 200W, nezda sa mi ze by cely komp mal 90W odber. Ano, su to maximalne hodnoty ale ten procesor aj bezi na 100% ked rata SETI@home. Pochopitelne cela debata nema zmysel pokial nevieme presne udaje lebo potom sa to moze pohybovat od 0,5Sk/hod az po 1,5Sk/hod.[/quote]

Taky si nemyslím, že by celej comp měl spotřebu jen 90W, zdá se mi to až moc málo. Na plnej výkon jede procesor, paměti, motherboard. Grafika taky něco žere byť je vypnutej monitor, pár watů si vezme disk,mechaniky...

dejv

Uživatelský avatar
dejvidek
Administrator
Administrator
Příspěvky: 2254
Registrován: pát srp 27, 2004 12:24 pm
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dejvidek » úte zář 21, 2004 5:02 pm

[quote="psenda"][quote="dejvidek"][quote="slavko.sk"]

Ja som ale ratal ze ma odber 200W, nezda sa mi ze by cely komp mal 90W odber. Ano, su to maximalne hodnoty ale ten procesor aj bezi na 100% ked rata SETI@home. Pochopitelne cela debata nema zmysel pokial nevieme presne udaje lebo potom sa to moze pohybovat od 0,5Sk/hod az po 1,5Sk/hod.[/quote]

Taky si nemyslím, že by celej comp měl spotřebu jen 90W, zdá se mi to až moc málo. Na plnej výkon jede procesor, paměti, motherboard. Grafika taky něco žere byť je vypnutej monitor, pár watů si vezme disk,mechaniky...

dejv[/quote]


Tak to se musí fakt změřit.... vem to tak že se ti mechaniky zastavěji, grafika po čese taky, a zbude ti procesor a ventilátory, i ty mohou bejt řízený.... skusim se domluvit s revizákama a změřit to.....[/quote]

Nemyslím si že mechanika bude mít nulový odběh, ano netočí se plotna, ale do mechaniky poud jde a to jsou jednotky watů, takže kdo má třeba 2 mechaniky, může to být 10W, grafika se nezastaví vůbec, pořád zpracovává data a posílá je na vypnutej monitor....

dejv

® Radim ... ®

Spotreba kompliku

Příspěvekod ® Radim ... ® » úte zář 21, 2004 8:13 pm

Az sezenu ampermetr , tak to zmerim o vykendu a bud z toho vykulim :shock: ci zrudnu :oops: a nebo se poradne od plic :lol:

Kazdopadne v nastaveni windows se daji vypnout nepotrebne komponenty do usporneho modu v polozce "Power Option" /grafika a nepouzivany disky/ , cimz spotreba samozrejme klesne pri Vasi necinnosti :)

Kdyz to teoreticky spocitam , tak pri nocni praci moje zakladni deska ma spotrebu asi 25 W + procesor pri 100 % zatezi 50 W + grafika kdyz je ve spanku mozna 10 W + sitova karta mozna 2.5 W + zvukova karta 2.5 W + spotreba zdroje 5 W. (Je to pouze teoreticka uvaha)

Suma sumaru dohromady 0,095 kWh podobne jako od foresta (a to jsem pocital spotrebu pres noc, pri aktivnim provozu, pak se to mirne zvysi diky diskum a graficke karte a to nepocitam monitor :roll: )

---------------------

Procesor mam Celeron tualatin 1542 MHz

Radas
Nováček
Příspěvky: 37
Registrován: úte zář 21, 2004 11:46 am
Bydliště: Prostějov

Příspěvekod Radas » stř zář 29, 2004 8:57 am

Doporučuji diskuzi na http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=5167&highlight=spot%F8eba



Nějaké příklady spotřeby:



Prozessor Athlon 64 3200+

Arbeitsspeicher 512 MB

Grafikkarte Sapphire Radeon 9600XT All-in-Wonder (128 MB DDR-SDRAM)

Festplatte Maxtor 6Y250P0 (239.366 MB)

CD-/DVD-Laufwerk Samsung SD-616E (CD/DVD: 48-/16fach)

DVD-Brenner LG Electronics GSA-4082B

(DVD+R/-R/+RW/-RW/-RAM/CD-R/RW:

8-/8-/4-/4-/3-/24-/16fach)

Betriebssystem Windows XP Home Edition (installiert & auf Recovery-CD)

Steckplätze 5 PCI (3 frei), 1 AGP (0 frei)



Stromverbrauch (Watt)

Betrieb 120,1 (Best 50,5)

Standby/Aus 4,3/0,2 (Best 2,8/0,0)



+ spotřeba monitoru



Tabulky spotřeby různých procesorů podle zatížení



http://www.computerbase.de/artikel/hardware/prozessoren/energieverbrauch_prozessoren/2/



http://www.paules-pc-forum.de/phpBB2/topic,21267.html



- Mainboard: 25 Watt

- Gehäuselüfter: 5 Watt

- Prozessorlüfter: 3 Watt

- Speichermodul: 10 Watt

- PCI Soundkarte/Netzwerkkarte/Modem: 5 Watt

- Festplatte: 30 Watt

- CD/DVD Laufwerk/Brenner: 30 Watt

- Diskettenlaufwerk: 4 Watt

- Tastatur/Maus/andere USB-geräte: 3 Watt/Stück

- Grafikkarte: ca. 50 Watt

> Prozessor:

> Duron: 27Watt /600MHz bis 80Watt /1,6 GHz

> Athlon XP: 60Watt /1500+ bis 110Watt / 3200+

> Intel P4: 50Watt / 1,6GHz bis 100 Watt / 3,2 Ghz



http://www.pc-erfahrung.de/Index.html?stromverbrauch.html



Athlon XP 2500+ 1833 Mhz

786 MB DDR

ATI Radeon 9600

80 GB HDD 5.400 U/Min

17"

Normalbetrieb ca. 124 Watt und unter Volllast ca. 145 Watt.



AMD Athlon XP @ 2089 Mhz, 1,75V

Idle: 140-145 Watt

Last: 165-171 Watt



AMD Athlon XP @ 1833 Mhz, 1,65V

Idle: 120-124 Watt

Last: 140-145 Watt



AMD Athlon XP @ 600 Mhz, 1,625 V

Idle: 92-96 Watt

Last: 99-104 Watt



AMD Athlon XP @ 600 Mhz, 1,625 V (ohne Lüfter)

Idle: 87-88 Watt

Last: 92-64 Watt



pro srovnání



Notebook



Idle: 36-40 Watt

Idle: 24-30 Watt (Monitor ausgeschaltet)



Last: 69-73 Watt

Last: 64-67 Watt (Monitor ausgeschaltet)



Měřil jsem to wattmetrem a v mém případě byl odběr bez monitoru při standy cca 80W, při zátěži 120W bez monitoru. Takže ono to naskáče.

Uživatelský avatar
psenda
Nováček
Příspěvky: 9
Registrován: úte srp 31, 2004 7:24 am
Bydliště: Veltrusy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod psenda » stř zář 29, 2004 12:32 pm

Vybral jsem si náhodně :



AMD Athlon XP @ 2089 Mhz, 1,75V

Idle: 140-145 Watt

Last: 165-171 Watt



tedy při 140W a 1.75V by mělo být I cca 80A to mi přijde skoro moc.

Tímto nechci napadnout to co bylo uvedeno výše jen mě to překvapilo.

A jen shrnu že když je v PC 350W zdroj celé PC 350W by brát nemělo.
Pšenda

[img]http://boinc.mundayweb.com/one/stats.php/userID:904/.png[/img]

[url=http://whatpulse.afraid.org/][img]http://whatpulse.afraid.org/sig/psenda.png[/img][/url]

® Radim ... ®

Příspěvekod ® Radim ... ® » stř říj 13, 2004 10:50 pm

.....

A jen shrnu že když je v PC 350W zdroj celé PC 350W by brát nemělo.[/quote]



Nejsem sice odbornik pres elektro , ale kdyz jsem se koukl poradne na zdroj do PC, tak na boku zdroje me zaujala nalepka, na ktere je napsana tabulka s maximalnimi hodnoty proudu pro kazdy vyvod, kterym priteka proud k ruznym periferiim PC. Takze pokud dotycny vyvod neutahne krmit procesak a zakladni desku amperama :wink: , tak je jedno kolik ma ten zdroj deklarovanou hodnotu zateze.

Je to jen ma mala uvaha , treba se pletu :?

_______________

A vo tom to je :!:

Uživatelský avatar
psenda
Nováček
Příspěvky: 9
Registrován: úte srp 31, 2004 7:24 am
Bydliště: Veltrusy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod psenda » čtv říj 14, 2004 8:49 am

[quote="® Radim ... ®"].....

A jen shrnu že když je v PC 350W zdroj celé PC 350W by brát nemělo.[/quote]


Nejsem sice odbornik pres elektro , ale kdyz jsem se koukl poradne na zdroj do PC, tak na boku zdroje me zaujala nalepka, na ktere je napsana tabulka s maximalnimi hodnoty proudu pro kazdy vyvod, kterym priteka proud k ruznym periferiim PC. Takze pokud dotycny vyvod neutahne krmit procesak a zakladni desku amperama :wink: , tak je jedno kolik ma ten zdroj deklarovanou hodnotu zateze.

Je to jen ma mala uvaha , treba se pletu :?

_______________

A vo tom to je :!:[/quote]



No maximální je jedna věc a skutečný proud je druhá.
Pšenda

[img]http://boinc.mundayweb.com/one/stats.php/userID:904/.png[/img]

[url=http://whatpulse.afraid.org/][img]http://whatpulse.afraid.org/sig/psenda.png[/img][/url]

Uživatelský avatar
TheBurn
Začatečník
Začatečník
Příspěvky: 98
Registrován: sob zář 04, 2004 10:39 am
Bydliště: Nova Ves v Horach
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod TheBurn » čtv říj 14, 2004 8:24 pm

Hej no zdroj by ti to mel utahnout....vicemene pokud nebudes pouzivat nejaky rozdvojky na vetraky a tak a nebo nebudes na to napojovat zarovky aby sis rozsvitil na klavesnici nebo tak neco, tak by to mel ten zdroj zvladat....mel by zvladat bezna zarizeni podle toho kolik ma konektoru + nejaka rezerva.....mel ale neznamena ze ma, no :]]
[img]http://boinc.mundayweb.com/one/stats.php/userID:200/trans:off/.png[/img]

Uživatelský avatar
slavko.sk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: čtv zář 16, 2004 2:49 pm
Bydliště: Paralaxa Fi Ha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod slavko.sk » pát říj 15, 2004 8:39 am

P4 kompatibilne zdroje (aj pre AMD64) maju specialne napajanie len pre procesor, nie je napajany z napajania dosky. Preto tam aj moze tiect pomerne velky prud a procesor moze mat velky odber lebo ma vlastne napajanie a vlastny stabilizator.

Vcera som na http://www.sme.sk clanok ze herne vykonnec PC spotrebuje za hodinu 100% zataze elektriku 0.90Sk - 0.70Sk podla tarify. Takze ten moj odhad ze to moze byt 1Sk/hod pri behu SETI, co je 100% CPU nebol az taky zly. Je pravda ze grafika je takme nevyuzita. Ale tych 80 halierov za hodinu by som kludne ratal ... za mesiac nonstop SETI na vykonnom pocitaci doma to moze byt aj 580Sk za elektriku.
ALL GLORY TO THE HYPNOTOAD!

[url=http://www.legendarytimes.com/forum]Do You Dare?[/url]

[img]http://boinc.mundayweb.com/one/stats.php/userID:45/trans:off/.png[/img]


Zpět na „Ostatní diskuse mimo mísu“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů