Linux

Obecné fórum o čemkoliv, off-topic záležitosti.

Moderátoři: zdespi, Moderátoři

Pravidla fóra
vyzkumnik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 127
Registrován: čtv črc 07, 2005 3:55 pm
Kontaktovat uživatele:

Linux

Příspěvekod vyzkumnik » ned bře 11, 2007 10:29 am

zdravim mam takovej dotazek

potreboval bych poradit jakou verzi a jak nainstalovat linux zkousel jsem instalovat ubuntu ale kixlo me to na grafice nerozjelo to grafis servr(nebo machine)

kterou distribuci by jste me doporucily a pls kdyztak nejaky navod vubec o linuxu nemam moc poneti

Uživatelský avatar
shafa
 
Příspěvky: 489
Registrován: čtv črc 07, 2005 3:12 pm

Příspěvekod shafa » ned bře 11, 2007 12:05 pm

Jakou mas grafiku?

Nedavno jsem rozjel Kubuntu + boinc a do niceho jineho bych jako neznalec linuxu nelez. V porovnani s ostatnimi distry maj perfektne propracovane wiki, faq i navody jak instalovat a co po instalaci. Temer az do uplneho vitezstvi.

http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4153

http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD

Je fakt ze klikaci ovladani Kubuntu je diky KDE trochu jine nez na Ubuntu, ale prijde mi to nejpodobnejsi oknouzum a neni to nejaky extra problem nastavit.

Spis hod dotaz s tvym problemem do fora na http://www.ubuntu.cz, pokuds to jeste neudelal.

Kazdopadne preju abys vydrzel. U mne uz sel tucnak pred lety 2x z PC pryc, protoze jsem byl neskutecne nasranej, jaky kraviny ze se musi rucne nastavovat :D

Az ted s Kubuntu to vypada ze mozna vydrzi. Nebyt jejich wiki a napoved tak by to slo dolu i potreti :D



Edit:

nejdriv si ale projed jejich stranky, zejmena rady pro zacatecniky a faq, abys vubec mel potuchy do ceho jdes.

Osobne jsem instalaci linuxu udelal tak, ze okna mam na 1 disku, lino na druhem a dle potreby (zatim) v biosu prehodim boot sekvenci. Po predchozich zkusenostech jsem chtel mit 2 totalne nezavisle systemy.
[size=85]

If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say [b][url=http://www.youtube.com/watch?v=cLF3eekyVMo&feature=related]SLAYER[/url][/b]...

[/size]

vyzkumnik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 127
Registrován: čtv črc 07, 2005 3:55 pm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vyzkumnik » ned bře 11, 2007 12:11 pm

grafiku mam 8800gt 320 cpu E6600 ram 3G deska gigabite GA-965p-DQ6

jinak uz stahuju kubuntu drake snad to bude lepsi,mrknu na odkazy a uvidime

dik

pls muzes me napsat jakou verzi kubuntu jsi si stahl?

Uživatelský avatar
dejvidek
Administrator
Administrator
Příspěvky: 2254
Registrován: pát srp 27, 2004 12:24 pm
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dejvidek » ned bře 11, 2007 12:50 pm

Osobně sem již laboroval s několika distribucema, začalo to Mandrake, pak sem zkoušel SuSe a nyní Ubuntu. To že systém nezná rozlišení 1440x900 sem za spousty nadávek vyřešil. Jednou ale po spuštění to opět z nenadání nefungovalo, takže Ubuntu letělo, místo toho mám Windows 64bit. Linux opět nahodím až bude větší disk. U Ubuntu je výborná nápověda, wiki a vůbec informace.

dejv

Uživatelský avatar
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Příspěvky: 1266
Registrován: stř pro 15, 2004 12:02 pm
Bydliště: Zlate Mesto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FordPrefect » ned bře 11, 2007 2:23 pm

Osobne na desktopech pouzivam Suse. Zvlaste v nove 10.2 je to supr. Na serverech pouzivam SlackWare, ale na desktop se to moc nehodi.

Uživatelský avatar
shafa
 
Příspěvky: 489
Registrován: čtv črc 07, 2005 3:12 pm

Příspěvekod shafa » ned bře 11, 2007 2:38 pm

Kurnik, neulozilo mi to prispevek a cele to psat uz nebudu.

Takze, pro GF8800 zrejme budes muset instalovat v text modu - viz

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=376483

http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=1949927



Ja sam mam Kubuntu 6.10, protoze KDE se blizi oknum vic nez gnome, a z dalsich duvodu (tvkarta, aj.)

Pokud o linu nic nevis, nejdriv si projed fora a faq na http://www.ubuntu.cz
[size=85]

If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say [b][url=http://www.youtube.com/watch?v=cLF3eekyVMo&feature=related]SLAYER[/url][/b]...

[/size]

Smix
Nováček
Příspěvky: 7
Registrován: sob čer 23, 2007 12:11 pm

Re: Linux

Příspěvekod Smix » sob čer 23, 2007 12:48 pm

[quote="vyzkumnik"]zdravim mam takovej dotazek

potreboval bych poradit jakou verzi a jak nainstalovat linux zkousel jsem instalovat ubuntu ale kixlo me to na grafice nerozjelo to grafis servr(nebo machine)

kterou distribuci by jste me doporucily a pls kdyztak nejaky navod vubec o linuxu nemam moc poneti[/quote]

Těžko říct, jak je to ještě aktuální, ale jestli ti nešlo nainstalovat z live cd tak zkus nainstalovat přes terminál ... pomoc hledej na http://wiki.ubuntu.cz/Instalace



Ubuntu má boinc v repozitářích, takže ho jednoduše nainstaluješ přes synaptic (hledej "boinc") ... nebo přes terminál
[code]apt-get update
apt-get install boinc-client boinc-manager[/code]

Uživatelský avatar
FordPrefect
BOINC Guru
BOINC Guru
Příspěvky: 1266
Registrován: stř pro 15, 2004 12:02 pm
Bydliště: Zlate Mesto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FordPrefect » sob čer 23, 2007 4:22 pm

Zkus si nainstalovat OpenSuSE. Instaluje se to jako widle, tedy next-next-next :wink:

Uživatelský avatar
zdespi
Moderátor II
Moderátor II
Příspěvky: 366
Registrován: ned úno 26, 2006 3:59 pm
Bydliště: Matice

Re: Linux

Příspěvekod zdespi » úte kvě 19, 2009 8:41 am

Zdárek chlapci,

nevíte někdo jak ve Fedoře nastavit větší kurzor, aniž bych musel instalovat miliony témat atp.?
"Kdybychom byli nesmrtelní, nevážili bychom si tolik života."

Jacques-Yves Cousteau.

Uživatelský avatar
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Příspěvky: 1298
Registrován: čtv pro 08, 2005 10:11 am
Bydliště: Chomutov, Praha, Moldava
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvekod LiborA » úte kvě 19, 2009 10:30 am

[quote="FordPrefect"]Zkus si nainstalovat OpenSuSE. Instaluje se to jako widle, tedy next-next-next :wink:[/quote]

V OpenSUSe (můj favoit 8) ) je již boinc v repozitářích, tj. lze jej velmi snadno naistalovat (i když osobně používám dejvův script zde z fóra - ostatně v repozitáři je tuším teprve řada 6.2.x)
Moje statistika: http://boinc.mundayweb.com/one/stats.php/userID:6082/.png

Uživatelský avatar
LiborA
BOINC Guru
BOINC Guru
Příspěvky: 1298
Registrován: čtv pro 08, 2005 10:11 am
Bydliště: Chomutov, Praha, Moldava
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux

Příspěvekod LiborA » úte kvě 19, 2009 11:00 am

[quote="zdespi"]Zdárek chlapci,

nevíte někdo jak ve Fedoře nastavit větší kurzor, aniž bych musel instalovat miliony témat atp.?[/quote]


Co používaš za grafické prostředí? Pro KDE jsem našel hezký souhrn v jednom threadu na portal.suse.cz


[code]Instalaci kurzorů (témat) myši do KDE provedeš jednoduše tak, že si daný archív stáhneš (případně rozbalíš .. musíš vyzkoušet) a přímo v "Nastavení systému" ("Ovladací centrum KDE" nebo jak se to jmenuje, prostě v nastavení KDE) si najedeš do "Klávesnice a myš" a tam na "Myš" a dáš "Instalovat nové téma" a vybereš to, které sis stáhl. Tento postup je platný pro KDE4, ale v KDE3 je stejný (jen ta cesta k myši může být jiná).[/code]

Bohužel asi jinak než instalací tématu to možná nepůjde (alespoň v KDE 3.5 - Slax live distro) jsem možnost nastavení velikosti kurzoru nenašel. Doma se zkusím mrknout na KDE 4.2, ale moc nadějí tomu nedávám. Gnome a jiné grafické prostředí nepoužívám, tale v návodu na [url=http://www.mandrivalinux.cz/nastaveni-gnome-4-dil-vzhled/]mandrivalinux.cz[/url] je vidět táhlo pro změnu velikosti kurzoru v nastavení motivu.



Někde jsem četl, že je rozdíl mezi hardwarovým nebo softwarovým kurzorem, ale sám nevím co to je.
Moje statistika: http://boinc.mundayweb.com/one/stats.php/userID:6082/.png

Uživatelský avatar
gRis
BOINC Guru
BOINC Guru
Příspěvky: 544
Registrován: úte pro 06, 2005 10:25 pm

Re: Linux

Příspěvekod gRis » stř kvě 20, 2009 12:44 am

V KDE 4.2 to tuším normálně bylo v nastavení klávesnice a myši. Ale bohužel teď u sebe nemám mašinu, na které bych to vyzkoušel.

Uživatelský avatar
zdespi
Moderátor II
Moderátor II
Příspěvky: 366
Registrován: ned úno 26, 2006 3:59 pm
Bydliště: Matice

Re: Linux

Příspěvekod zdespi » stř čer 03, 2009 1:31 pm

Dík za rady. Nakonec jsem to vyřešil přes .Xresources.

Kurzor velký, barva černá - nemusel jsem řešit témata :)
"Kdybychom byli nesmrtelní, nevážili bychom si tolik života."

Jacques-Yves Cousteau.

Uživatelský avatar
Richelieu
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: čtv zář 17, 2009 6:54 pm
Bydliště: Tullamore
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux

Příspěvekod Richelieu » pon zář 21, 2009 11:38 am

Prave si planuji sestavyt PC i7 860 na 2,8GHz a otazka je jaky OS tam dat.

Zvazuji Linux ale bojim se jestli to bude fungovat ,,ovladace,,.

Je linux richlejsi nez XP

A take urcite 64bit jde my hlavne o seti@home

Honza
 
Příspěvky: 4322
Registrován: úte lis 30, 2004 10:50 am

Re: Linux

Příspěvekod Honza » pon zář 21, 2009 7:07 pm

[quote="Richelieu"]Je linux richlejsi nez XP

A take urcite 64bit jde my hlavne o seti@home[/quote]

Z hlediska rychlosti výpočtů je jedno jestli tučňák nebo Windows, CPU je stejně rychlé. Mohou se trocu lišit nárky na paměť nebo jiné drobnosti, ale pln0m vytížení CPU volba OS nerozhoduje.

Co může hrát svou roli je dostupnosti optimalizovaných aplikací pro jednotlivé OS, ale tuším že v případě SETI je pro Windows bezproblémová.



Rozhodující může být "cena" OS.
[url=http://www.boinc.cz/img/BOINC_Projects_table.png]BOINC Project specifications and hardware requirements[/url]


Zpět na „Ostatní diskuse mimo mísu“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host